Hoewel orale seks het risico op zwangerschap aanzienlijk verkleint voor partners die zwanger kunnen worden, loop je nog steeds het risico een SOA te krijgen door orale seks. Er zijn een paar verschillende SOA’s die je kunt oplopen via orale seks en een paar verschillende manieren waarop je ze kunt oplopen.
Orale seks is per definitie elke handeling waarbij orale (gebruik van de lippen, mond of tong) stimulatie van de geslachtsorganen, het genitale gebied en/of de anus van een partner betrokken is. Orale seks is een veel voorkomende seksuele praktijk, waarbij meer dan 85% van de seksueel actieve volwassenen in de leeftijd van 18 tot 44 jaar meldt minstens één keer in hun leven orale seks te hebben gehad, volgens een nationaal onderzoek uitgevoerd door de CDC. Orale seks komt vooral veel voor bij seksueel actieve jonge volwassenen. Uit een ander onderzoek bleek dat 33% van de tieners tussen 15 en 17 jaar aangaf eerder orale seks te hebben gehad.
Er zijn veel factoren die bijdragen aan de mate van SOA-overdracht via orale seks, maar een grote factor is dat verschillende mensen ‘seks hebben’ kunnen definiëren als verschillende seksuele handelingen. Veel mensen beschouwen orale seks niet als ‘echte’ seks, maar de realiteit is dat orale seks een seksuele handeling is zoals alle andere. Deze verschillende definities kunnen tot enige verwarring leiden, vooral onder jongeren, over de vraag of ze al dan niet een SOA kunnen hebben als ze alleen orale seks hebben gegeven of gekregen. Vooral bij een nieuwe partner is het belangrijk om het onderscheid te maken dat orale seks seks is, en dat zelfs als ze geen penetrerende seks hebben gehad vóór, of sinds hun laatste partner, of sinds ze voor het laatst zijn getest, ze nog steeds een SOA kunnen hebben. .
Over het algemeen omvatten veel voorkomende vormen van SOA-overdracht via orale seks het oplopen van een SOA via de mond of keel door het geven van orale seks aan een partner met een genitale of anale/rectale infectie. Op dezelfde manier is het mogelijk om een genitale of anale/rectale infectie op te lopen door een partner met een mond- of keelinfectie orale seks met u te laten uitvoeren. Het is ook mogelijk om een SOA-infectie op meer dan één gebied tegelijk te hebben, zoals de mond en de geslachtsorganen. Orale seks en daarmee samenhangende seksuele handelingen kunnen dus het risico vergroten dat een infectie in het ene gebied zich naar een ander gebied verspreidt.
SOA’s die vaak via orale seks worden doorgegeven, zijn onder meer:
Gonorroe
Veel voorkomende plaatsen van gonorroe-infectie zijn de keel, geslachtsorganen, urinewegen en rectum. Overdracht van gonorroe kan plaatsvinden bij orale seks met een partner met een geïnfecteerd geslachtsgebied, de urinewegen of het rectum, wat mogelijk kan resulteren in een gonorroe-infectie in de keel. Overdracht van gonorroe kan ook plaatsvinden bij orale seks van een partner met een gonorroe-infectie van de keel, resulterend in een infectie van de geslachtsorganen, het rectum of de urinewegen. Gonorroe is vaak asymptomatisch, wat betekent dat u of uw partner geen tekenen van de infectie vertoont. Minder vaak voorkomende symptomen zijn onder meer een zere keel, een branderig gevoel bij het urineren, genitale afscheiding, rectale pijn of afscheiding of pijnlijke of gezwollen testikels. Gonorroe kan worden genezen met antibiotica. Zorg ervoor dat als u en een partner besmet zijn, u beiden een behandeling zoekt. Indien onbehandeld kunnen genitale, urineweg- en/of rectale infecties andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder huidzweren, gewrichtspijn, hartinfectie, bekkenontstekingsziekte, onvruchtbaarheid, zwangerschapscomplicaties, verhoogd risico op HIV-overdracht, epididymitis en meer.
Herpes
Herpes is de tweede meest voorkomende SOA in de VS. Infectiegebieden zijn onder meer de lippen, mond, keel, geslachtsdelen, anus, rectum en billen. Herpes is de naam die wordt geassocieerd met twee vergelijkbare virustypen, herpes simplex-virus 1 en 2. Deze virustypen worden vaak genitale of orale herpes genoemd vanwege de gebieden die ze vaak infecteren. Beide virustypen kunnen echter een orale of genitale herpesinfectie veroorzaken, en dit soort infectie komt vooral vaak voor bij orale seksuele handelingen. Het geven van orale seks aan een partner met een herpesinfectie van het genitale gebied, de anus, de billen of het rectum kan resulteren in het oplopen van een herpesinfectie van de lippen, mond of keel. Op dezelfde manier kan het ontvangen van orale seks van een partner met herpes op de lippen, mond of keel resulteren in het oplopen van herpes op het genitale gebied, de anus, de billen of het rectum. Herpes kan asymptomatisch zijn, maar een infectie resulteert doorgaans in hoofdpijn, koorts of pijnlijke of jeukende zweren in de buurt van het infectiegebied. Er is geen remedie voor herpes, maar er zijn medicijnen beschikbaar om de ernst, duur en frequentie van herpesuitbraken te verminderen. Herpes kan het risico op HIV-overdracht of -infectie vergroten en kan tijdens de zwangerschap naar baby’s worden verspreid, wat complicaties kan veroorzaken, waaronder hersenbeschadiging, orgaanschade of overlijden.
Syfilis
Veel voorkomende gebieden van initiële syfilisinfectie zijn lippen, mond, keel, geslachtsorganen, anus en rectum. Het geven of ontvangen van orale seks aan of van een partner met syfilissymptomen kan tot overdracht leiden. Het risico op overdracht van syfilis kan variëren, afhankelijk van hoe lang de geïnfecteerde partner syfilis heeft gehad. Aanvankelijk verloopt syfilis vaak asymptomatisch. Andere symptomen kunnen zijn: pijnloze zweren of zweren, uitslag op de handen, voeten of romp, of griepachtige symptomen. Syfilis is te genezen, maar als het onbehandeld blijft, kan het andere ernstige gezondheids- en zwangerschapscomplicaties veroorzaken, waaronder een verhoogd risico op HIV-infectie, orgaanschade, blindheid of dementie. Syfilis kan ook dodelijk zijn, zowel voor de besmette persoon als voor een besmette ongeboren baby. Baby’s met onbehandelde syfilis kunnen epileptische aanvallen krijgen, ontwikkelingsproblemen krijgen, doodgeboren worden of overlijden.
Minder vaak doorgegeven SOA’s door orale seks zijn onder meer:
Chlamydia
Veel voorkomende plaatsen van chlamydia-infectie zijn de keel, het genitale gebied, de urinewegen en het rectum. Overdracht van chlamydia kan plaatsvinden bij orale seks met een partner met een geïnfecteerd geslachtsgebied, de urinewegen of het rectum, wat mogelijk kan resulteren in een infectie van chlamydia in de keel. Chlamydia-overdracht kan ook plaatsvinden bij orale seks van een partner met een chlamydia-infectie van de keel, resulterend in een infectie van de geslachtsorganen, het rectum of de urinewegen. Chlamydia is vaak asymptomatisch, wat betekent dat u of uw partner geen tekenen van de infectie vertoont. Minder vaak voorkomende symptomen zijn onder meer een zere keel, een branderig gevoel bij het urineren, genitale afscheiding, rectale pijn of afscheiding of pijnlijke of gezwollen testikels. Chlamydia is gemakkelijk te genezen met een antibioticakuur. Zorg ervoor dat als u en een partner besmet zijn, u beiden een behandeling zoekt. Indien onbehandeld kunnen genitale, urineweg- en/of rectale infecties andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder bekkenontstekingsziekte, onvruchtbaarheid, zwangerschapscomplicaties, verhoogd risico op HIV-overdracht, epididymitis, reactieve artritis en meer.
HIV
Hoewel het risico op infectie lager is dan bij andere vormen van penetrerende seks, kan HIV-overdracht plaatsvinden via orale seks, vooral als er al een andere SOA aanwezig is, en het risico op overdracht neemt toe met de frequentie van onbeschermde seksuele activiteit. Het geven of ontvangen van orale seks aan of van iemand met het virus brengt een infectierisico, hoe klein ook, met zich mee. Bepaalde factoren kunnen het risico op overdracht vergroten, zoals het virusniveau (vaak de virale lading genoemd) bij de geïnfecteerde partner op het moment van de ontmoeting. Hoewel een lagere virale last het risico op overdracht verkleint, elimineert dit het risico niet. HIV tast het immuunsysteem van geïnfecteerde personen aan en kan leiden tot de ontwikkeling van AIDS, een ernstiger en vaak dodelijke ziekte. Veel mensen met HIV vertonen jarenlang geen symptomen, hoewel ze af en toe griepachtige symptomen kunnen ervaren. Er bestaat geen geneesmiddel voor HIV, maar moderne medicijnregimes hebben de levenskwaliteit van mensen met HIV enorm verbeterd.
Hepatitis A, B en C
Hepatitis beschrijft een aantal verschillende virussen die schade aan de lever veroorzaken. Hoewel orale seks niet vaak de meest voorkomende vorm van overdracht is, kan de overdracht van hepatitis A, B of C resulteren in orale seksuele handelingen waarbij overdracht van geïnfecteerd bloed plaatsvindt, zoals in een geval waarin iemand die orale seks geeft een nieuwe snee of pijn in de mond of een nieuwe piercing in of rond de mond. Naast bloed kunnen alle drie de vormen van hepatitis ook worden overgedragen door direct contact met het sperma of vaginale afscheiding van iemand met hepatitis. Hepatitis wordt meestal overgedragen via oraal contact met ontlasting, wat kan optreden tijdens orale seksuele handelingen waarbij de anus betrokken is. Hepatitis verloopt vaak asymptomatisch, waardoor u of uw partner(s) mogelijk niet weten dat u besmet bent. Hepatitis kan vanzelf verdwijnen, maar het kan ook een chronische aandoening worden die problemen veroorzaakt die zo ernstig zijn als leverfalen.
HPV of genitale wratten
HPV is de meest voorkomende soa in de VS. Er zijn meerdere actieve virusstammen, sommige ernstiger dan andere. Infectiegebieden kunnen de mond, keel, genitaliën, vagina, baarmoederhals, anus of rectum omvatten. Het geven van orale seks aan een partner met een HPV-geïnfecteerd genitaliëngebied, anus of rectum of het ontvangen van orale seks van een partner met een HPV-infectie in de keel of mond kan leiden tot HPV-overdracht. HPV is doorgaans asymptomatisch, hoewel sommige stammen wratten kunnen veroorzaken. Wratten in de keel kunnen veranderingen in de stem, moeite met spreken of kortademigheid veroorzaken. Wratten kunnen ook op andere infectiegebieden voorkomen. Sommige stammen van HPV kunnen leiden tot vaginale, baarmoederhals-, anale, penis-, hoofd- of nekkanker. Hoewel er geen remedie is voor HPV, beschermt het HPV-vaccin tegen de overdracht van bepaalde ernstige HPV-stammen. Er zijn ook behandelingen beschikbaar om wratten te behandelen die het gevolg zijn van HPV, hoewel deze behandelingen het virus zelf niet zullen genezen.
Schaamluis
Schaamluizen zijn kleine parasitaire insecten die zich voeden met bloed en in schaamhaar leven. De luizen kunnen ook op andere delen van het lichaam leven met vergelijkbaar grof haar, zoals beenhaar, borsthaar, okselhaar en zelfs baarden en wenkbrauwen. Hoewel ze vergelijkbaar zijn met andere soorten luizen die op het hoofd en lichaam voorkomen, zijn schaamluizen aanzienlijk kleiner, waardoor ze moeilijk met het blote oog te herkennen zijn. Het uitvoeren van orale seks met iemand die schaamluis heeft, kan leiden tot de overdracht van een luizenplaag.
Het risico om een van deze SOA’s op te lopen door orale seks varieert afhankelijk van de specifieke SOA en de specifieke kenmerken en frequentie van de seksuele handeling(en). U kunt uw risico op het krijgen van een SOA door orale seks verminderen door uw partner een uitwendig of inwendig condoom te laten dragen terwijl u orale seks met hem of haar uitvoert, of er zelf een te laten dragen tijdens orale seks.
U kunt ook tandmoeders gebruiken om het risico op een SOA door orale seks te verminderen. Tandmoeders zijn dunne, flexibele latexvellen die je kunt gebruiken om de geslachtsorganen of de anus te bedekken tijdens orale seks. Als u niet over een tandmoeder beschikt, kunt u er in een handomdraai een maken door een uitwendig condoom te nemen, de punt van het condoom met een schaar af te knippen en vervolgens in de lengterichting van de resterende buis een snede te maken, waardoor een platte rechthoek ontstaat. je kunt gebruiken als tandmoeder.
Net als bij de regels voor condoomgebruik bij penetrerende seks, verkleint een condoom of beflapje alleen het risico op overdracht van een SOA of infectie als het condoom of de beflapje het/de besmette gebied(en) bedekt. U kunt bijvoorbeeld nog steeds herpes, HPV of schaamluis oplopen door in contact te komen met een geïnfecteerde huid, letsels of haar.
Zoals altijd is het regelmatig testen en het vragen van uw partners om hetzelfde te doen een essentiële preventieve maatregel bij het beoefenen van veilige seks. Hoewel het nog steeds mogelijk is om door orale seks een SOA te krijgen, kan het beoefenen van veiliger seks op de eerder genoemde manieren het risico op overdracht verminderen.