Veel mensen hebben verschillende opvattingen en meningen over het vragen van een SOA-test vóór seks. Er is echter maar één echt antwoord op de vraag: ‘moet ik een SOA-test vragen voordat ik seks heb?’. 99% van de tijd is het antwoord een volmondig ‘ja!’. Hier bespreken we een aantal verschillende situaties. We bespreken ook wanneer u zich idealiter moet laten testen en wanneer u zich misschien niet zoveel zorgen hoeft te maken. Het belangrijkste om te onthouden is dat SOA’s zich gemakkelijk verspreiden en dat je niet altijd weet dat je ze hebt. Je partner ook niet. Als ze een tijdje niet zijn getest, maar wel seksueel actief zijn geweest, is de kans groot dat ze iets hebben opgepikt. SOA’s brengen niet altijd symptomen met zich mee. Hoe eerder u wordt uitgecheckt en behandeld, hoe beter. Lees verder voor meer informatie:
Meer over SOA’s
Het aantal SOA-diagnoses neemt toe. Een groot aantal mensen loopt het risico enkele van de meest voorkomende SOA’s op te lopen, zoals Chlamydia. Velen lopen echter nog steeds het risico om ernstiger SOA’s op te lopen, zoals HIV. Hoewel de behandeling van de meeste SOA’s vrij eenvoudig kan zijn, kan het langdurig hebben ervan problemen veroorzaken op het gebied van bijvoorbeeld zwangerschap en vruchtbaarheid. Het zijn niet alleen jonge, zorgeloze mensen die gevaar lopen, ondanks wat vaak wordt gedacht. Ook ouderen lopen gevaar, vooral degenen die moeilijke dingen doormaken, zoals echtscheidingen. Misschien heb je besloten om de voorzichtigheid overboord te gooien en een risico te nemen. Studies tonen aan dat er elk jaar ongeveer 20 miljoen nieuwe SOA’s in de VS zijn. Dit maakt het van cruciaal belang om slim te zijn en waakzamer dan ooit voor uw seksuele gezondheid te zorgen. De enige keer dat u zich waarschijnlijk niet hoeft te laten testen of uw partner hoeft te vragen om zich te laten testen, is als u allebei maagd bent. Dat gezegd hebbende, kunnen sommige SOA’s worden verspreid zonder volledige, penetrerende seks te hebben. Je had nog steeds een SOA kunnen oplopen als je een technische ‘maagd’ bent. Als u de feiten kent, kunt u beter weten wanneer u zich moet laten testen en wanneer u veilig bent.
Als u nog nooit bent getest
Als je seks hebt gehad maar nog nooit bent getest, moet je je zeker zo snel mogelijk laten testen op SOA’s. Het vinden van SOA-testen bij u in de buurt is eenvoudig via privédiensten. Condooms kunnen veel SOA’s voorkomen, maar andere vormen van anticonceptie niet. Als het condoom kapot is gegaan of als je andere problemen hebt ondervonden, is dit nog een reden om je te laten onderzoeken. Misschien heb je iets opgepikt zonder het te weten. Als u zich laat testen op een SOA, kan dit mogelijk uw leven redden, want hoe langer u iets heeft, hoe gevaarlijker het is. De meeste SOA’s kunnen met medicijnen worden genezen, maar zelfs voor degenen die dat niet kunnen, zijn er dingen die je kunnen helpen ermee om te gaan.
Hoe eerder u een SOA ontdekt en behandelt, hoe minder schade deze op de lange termijn zal veroorzaken. Sommige onbehandelde SOA’s kunnen ernstige problemen veroorzaken, zoals onvruchtbaarheid en zelfs kanker. Het maakt niet uit of het enige tijd geleden is gebeurd; je moet nog steeds worden uitgecheckt als je er nog nooit bent geweest. Zelfs als u nu geen symptomen heeft, kunt u deze in de toekomst ontwikkelen. Je geeft de SOA nog steeds zonder symptomen door aan anderen.
Zelfs als u geen plannen heeft om binnenkort seks te hebben, is het belangrijk dat u zich laat controleren voor uw eigen gezondheid en welzijn. Als je seksueel actief bent, is het net zo belangrijk.
Wanneer u besluit zich te laten testen, zorg er dan voor dat u alles zo gedetailleerd mogelijk bespreekt met een arts of een professional op het gebied van de seksuele gezondheidszorg. Beantwoord hun vragen zo goed als u kunt. U moet ook weten welke tests u ondergaat en waar ze naar zoeken. Ga er niet automatisch van uit dat u op alles wordt getest. Een algemene controle zal meestal geen SOA’s detecteren.
Als u een nieuwe partner heeft
Als je een nieuwe partner hebt of een potentiële nieuwe partner ontmoet, is het van cruciaal belang om na te denken over SOA-testen. Als je meteen seks wilt hebben, moet je condooms gebruiken. Stop pas met het gebruik van condooms als je zeker weet dat jullie allebei vrij zijn van SOA’s. Beter nog, je moet wachten tot je allebei bent gecontroleerd en goedgekeurd voordat je überhaupt seks hebt. De enige manier om er 100% zeker van te zijn dat jullie allebei veilig zijn, is door je te laten testen. Emotioneel en fysiek veilig blijven is belangrijk. SOA’s kunnen zowel emotioneel als fysiek invloed op u hebben. Het gebruik van een condoom is cruciaal elke keer dat je seks hebt met een nieuwe persoon. Zelfs als je weet dat je veilig bent, is de andere persoon dat misschien niet. Als u geen gebruik maakt van bescherming, loopt u allebei het risico iets heen en weer te sturen.
Maar hoe vraag je je nieuwe partner om zich te laten testen, zonder hem of haar te beledigen of te verpesten wat je hebt? Veel mensen vragen zich dit af en vinden dat het lastig kan zijn. U moet niet vergeten dat dit verzoek volkomen redelijk en zeer verstandig is. Als je met een nieuwe persoon naar bed gaat, slaap je in theorie ook met al hun vroegere partners. Zelfs met dat in gedachten is het voor een partner gemakkelijk om verkeerd te interpreteren wat u probeert te zeggen als u hem vertelt dat u wilt dat hij wordt uitgecheckt. Ze kunnen zich beledigd voelen als u de dingen niet zorgvuldig verwoordt. Je wilt niet dat het lijkt alsof je ze aanvalt, of insinueert dat ze aan het slapen zijn. Je zou kunnen beginnen door ze te vertellen dat je ze gerust wilt stellen over jezelf, en dat je bent getest en een goede gezondheidsverklaring hebt gekregen (alleen als je dat bent geweest, natuurlijk). Hopelijk zullen ze dit als signaal gebruiken om aan te bieden zich te laten testen, of je te laten zien dat ze dat al zijn geweest. Als je het gevoel hebt dat je niet dichtbij genoeg bent om dit nu ter sprake te brengen, zorg er dan voor dat je altijd een condoom gebruikt als je seks moet hebben. Als deze persoon goed voor je is, moet hij of zij je wensen respecteren. Bedenk dat uw seksuele gezondheid zoveel belangrijker is dan dat u zich een tijdje in verlegenheid hoeft te brengen. Slechte keuzes op het gebied van seks kunnen je voor altijd achtervolgen.
Je moet niet vergeten dat dit niets te maken heeft met het ‘vertrouwen’ van iemand. Als ze je emotioneel proberen te pakken te krijgen door je te vragen waarom je ze niet vertrouwt, moet je weglopen. Als ze niet bereid zijn zich te laten testen, geven ze uiteraard niets om jouw welzijn, of dat van henzelf. Dit is een teken dat ze óf te onvolwassen zijn om seks te hebben, óf dat ze niet goed voor je zijn.
Als u gecontacteerd bent met nieuws
Als een partner zich laat testen nadat hij of zij met jou naar bed is geweest, kan het zijn dat je gecontacteerd wordt met nieuws over een SOA. Meestal geeft u bij een positieve test de namen op van de mensen aan wie u mogelijk een SOA heeft doorgegeven. Er wordt dan contact met u opgenomen zodat u zich zelf kunt laten testen. Het betekent niet automatisch dat je een SOA hebt, maar de kans bestaat wel dat je geen bescherming hebt gebruikt of dat er iets mis is gegaan. Zo snel mogelijk laten testen is cruciaal. Als u sinds de persoon in kwestie met iemand naar bed bent geweest, moet u contact met hen opnemen zodat zij zich ook kunnen laten testen. Mogelijk kunt u namen en nummers doorgeven aan uw arts/kliniek, zodat zij voor u contact kunnen opnemen met de persoon/personen. Het is heel belangrijk dat u eerlijk bent in een gebeurtenis als deze, omdat u de gezondheid van anderen mogelijk in gevaar brengt.
Mogelijke symptomen van een SOA
Hoewel u niet noodzakelijkerwijs symptomen ervaart die erop wijzen dat u een probleem heeft, bestaat de kans dat dit wel het geval zal zijn. De symptomen kunnen op elk moment optreden. Het kan zelfs maanden duren voordat u symptomen ervaart. Het feit dat u nog geen symptomen heeft ervaren, betekent niet dat er geen schade is aangericht. Als u een van de volgende symptomen ervaart, is dit een teken dat er iets mis is. Je moet zo snel mogelijk worden uitgecheckt:
- Bloedingen tijdens of na seks.
- Uitslag.
- Jeuk.
- Blaren of zweren op het genitale gebied.
- Pijn tijdens seks.
- Pijn bij het naar het toilet gaan.
- Vreemde afscheiding uit de penis of vagina.
- Een vreemde geur.
Deze symptomen kunnen mogelijk aan iets anders te wijten zijn, maar u weet het niet als u zich niet laat testen.
Wanneer u een schone gezondheidsverklaring heeft gekregen
Wanneer u een behandeling voor een SOA heeft ondergaan, moet u opnieuw worden getest om er zeker van te zijn dat de behandeling effectief is geweest. Als u een goede gezondheidsverklaring heeft gekregen, is het van cruciaal belang dat u preventieve maatregelen neemt, zodat zoiets in de toekomst niet meer gebeurt.
Elke keer veilige seks
Oefen veilige seks elke keer dat je seks hebt. Leer van het verleden of de angsten uit het verleden en laat dingen niet aan het toeval over.
Wees niet beschaamd
Schaam u er niet voor om uw partner te laten testen. Als u zich zelfverzekerd genoeg voelt om seks met hen te hebben, moet u zich ook zelfverzekerd genoeg voelen om hen te vragen zich te laten testen. Schaam u ook niet als het gaat om het hebben van uw eigen tests. Professionals in de seksuele gezondheidszorg hebben het allemaal al eerder gezien, en waarschijnlijk nog veel erger!
Regelmatige tests
Als u seksueel actief bent, is het van cruciaal belang dat u regelmatig tests ondergaat. Met wie je naar bed gaat, is geheel jouw keuze. Je hoeft jezelf nooit uit te leggen. Zolang je geestelijk gezond bent, zou je moeten kunnen doen waar je gelukkig van wordt. Regelmatig testen is echter het enige slimme wat je kunt doen. Het hebben van meerdere partners is uw voorrecht, maar dat geeft u nog meer reden om regelmatig tests te ondergaan. Dit geeft je gemoedsrust.
Heb alleen seks binnen een monogame relatie
Alleen seks hebben binnen een monogame relatie verkleint het risico op een SOA aanzienlijk. Als jullie allebei alles duidelijk hebben gekregen, is alleen seks met elkaar een geweldige manier om te voorkomen dat er nieuwe SOA’s in de relatie worden geïntroduceerd. Je moet echter eerlijk tegen jezelf zijn over de vraag of de relatie echt monogaam is. Weet u dat uw partner zich alleen voor u inzet? Als u een slecht gevoel heeft, kan het een goed idee zijn om u zelf nog eens te laten testen en misschien met hen te praten over uw zorgen. Houd er rekening mee dat als u zonder specifieke reden achterdochtig wordt, dit erop kan wijzen dat u met uw eigen problemen te maken heeft.
Kijk naar de toekomst
Wees eerlijk tegen jezelf over wat je van plan bent te doen als je uitgaat met vrienden, bijvoorbeeld: hoe ver ben je bereid te gaan? Waar voel jij je prettig bij? Dit kan je helpen om op koers te blijven. U kunt het zelfs aan vrienden vertellen of op uw hand schrijven om er zeker van te zijn dat u zich aan uw plan houdt. Wat uw plannen ook zijn, voorbereid blijven is belangrijk. Het is een goede voorzorgsmaatregel om condooms bij u en op uw plaats te houden. Je kunt niet altijd van de ander verwachten dat hij ze heeft.
Blijf uit de buurt van drank en drugs
Drank en drugs kunnen de remmingen ernstig verminderen en ervoor zorgen dat u dingen doet die u normaal niet zou doen. Ze kunnen u ook vatbaar maken voor seksueel geweld. Hoewel dit nooit jouw schuld is, is het alleen zinvol om te controleren wat je in je lichaam stopt, zodat je je bewust kunt zijn van wat er om je heen gebeurt. Het is maar al te gemakkelijk om te veel te drinken. Zorg ervoor dat je je grenzen kent en drink tussen elke alcoholische drank een frisdrank of water om ervoor te zorgen dat je niet te dronken wordt. Het vermijden van elke vorm van drugs is altijd een goed idee!
Voel je nooit onder druk gezet
Je moet je nooit onder druk gezet voelen om iets met iemand te doen als je dat niet wilt. Je bent niet verplicht om iets met iemand te doen, ongeacht hoe lang je hem of haar al hebt gezien. Maak het u gemakkelijk om nee te zeggen. Zorg ervoor dat je daar ook standvastig in bent.
Het testen op SOA’s moet de norm worden als we allemaal hardhandig willen optreden tegen nieuwe seksuele ziekten. Het serieus nemen van onze seksuele gezondheid is de eerste stap om dit te doen. Je bent misschien bang om het te vragen of er zelfs mee door te gaan, maar niets is enger dan de rest van je leven met een ongeneeslijke SOA te kampen te hebben.