Glycerine is een stroperige, geurloze, kleurloze vloeistof die alomtegenwoordig wordt gebruikt in de schoonheidsindustrie. Deze verbinding wordt vaak gebruikt als essentieel element in de huidverzorgingsroutine van verschillende vrouwen en bestaat uit koolstof, zuurstof en waterstof.
Het wordt gebruikt bij de productie van zepen, anti-verouderingsgels en vochtinbrengende crèmes. Het brede gebruik ervan wordt toegeschreven aan de therapeutische, bevochtigende en verzachtende eigenschappen die glycerine effectief maken bij het temmen van een verscheidenheid aan huidaandoeningen.
Naast de schoonheidsindustrie wordt glycerine ook gebruikt bij de productie van medicijnen, farmaceutische producten en voedselzoetstoffen en in de papier- en printindustrie.
Als het gaat om de aankoop van glycerine, moet u waakzaam zijn en rekening houden met de mogelijkheid van vervalste en synthetische varianten. De markt is vol met synthetische, van glycerine afgeleide verbindingen uit bronnen zoals op aardolie gebaseerde oliën. Natuurlijke glycerine scoort veel hoger dan zijn synthetische tegenhanger vanwege de productie uit plantaardige oliën, en is dus vrij van alle gifstoffen die schadelijk kunnen zijn voor uw lichaam.
Glycerine is een natuurlijk bijproduct van zeeppreparaten en wordt vaak gewonnen in de commerciële productie-eenheden om voor financieel gewin te worden verkocht in de vorm van dure crèmes en lotions. Handgemaakte zepen behouden de glycerineconcentratie, waardoor ze de overhand krijgen op commerciële zepen.
Toepassingen van glycerine
Glycerine wordt op buitensporige wijze uitgebuit in de voedings-, farmaceutische en schoonheidsindustrie. De veelzijdige toepassingen omvatten:
Voedselindustrie: Pure glycerine is een bevochtigingsmiddel en kan helpen het vocht in de producten op peil te houden. Het is gebruikt als oplosmiddel, verdikkingsmiddel, kunstmatige zoetstof en vulmiddel.
De hele voedingsindustrie, variërend van gebak, granen, sauzen en specerijen tot bewerkte groenten, fruit, vetarme voedingsmiddelen en zuivelproducten, maakt allemaal gebruik van glycerine vanwege het gevarieerde gebruik ervan.
Geneesmiddelen- en farmaceutische industrie: Glycerine heeft ook zijn weg gevonden naar de farmaceutische industrie via zijn inherente chemische eigenschappen.
Het wordt gebruikt als oplosmiddelalternatief voor alcohol bij de bereiding van natuurlijke tonica en kruidengeneesmiddelen. Het kan worden gebruikt in hoestsiropen, slijmoplossers en alcoholvrije mondwaters. Het wordt ook gebruikt bij de medische behandeling van chronische angina pectoris en glaucoom.
Verzachtend: De hydraterende eigenschappen van glycerine zijn bij iedereen bekend, waardoor glycerine de macht heeft om te regeren op het gebied van huidverzorging.
De verzachtende of hydraterende eigenschappen van glycerine voorkomen dat de huid uitdroogt en houdt het soepel. Dit maakt het tot een integraal onderdeel van het schoonheidsrepertoire van veel vrouwen.
Glycerine heeft een grote bloei gekend als onderdeel van verschillende schoonheidsproducten, waaronder lotions, crèmes, zepen, aftershaves en cosmetische producten.
Dikke of sterk geconcentreerde glycerine heeft een kleverige aard, die kan worden verminderd door de toevoeging van hyaluronzuur en natriumpyrrolidoncarbonzuur (PCA). Vochtinbrengende producten gemaakt van glycerine kunnen worden bereid door glycerine te combineren met een occlusief middel.[1]
Gebruik van glycerine
Hier zijn de verschillende manieren waarop u glycerine kunt gebruiken.
1. Houdt het vocht van de huid vast
Glycerine is een geweldige vochtinbrengende crème voor de huid. Omdat het een efficiënte bevochtiger is, trekt glycerine vocht aan en houdt het de huid gehydrateerd.[2] Het helpt het vocht vast te houden door een barrière over het huidoppervlak te vormen.
Deze eigenschappen maken glycerine een perfecte kandidaat om uw huid te beschermen tegen uitdroging en deze zacht, soepel en soepel te houden.
- Breng een ruime hoeveelheid glycerine aan op uw huid, vooral op de droge plekken.
- Laat het een paar uur intrekken voordat u het afspoelt met lauw water.
- Doe dit een paar keer per week.
Glycerine gebruiken voor gesprongen lippen
Droge en gesprongen lippen zijn het gevolg van het vochtverlies ervan.
- Meng gelijke delen glycerine en rozenwater. Breng dit mengsel een paar keer per dag op je lippen aan om ze gehydrateerd te houden.
- Je kunt ook citroensap, honing en glycerine in gelijke hoeveelheden mengen. Breng het mengsel elke avond voordat u naar bed gaat op uw lippen aan om zachte en roze lippen te behouden.
Glycerine gebruiken voor gebarsten voeten
Een goede vochtinbrengende crème is daarbij het sleutelelement scheurtjes in de voeten voorkomen of genezen.
- Week uw voeten gedurende 5 minuten in lauw water gemengd met zeep.
- Boen je voeten met een luffa om de dode huid te verwijderen en dep ze vervolgens droog.
- Breng glycerine aan op de hielen en masseer zachtjes gedurende een paar minuten.
- Trek een paar schone sokken aan en laat dit een nachtje staan.
- Spoel de volgende ochtend uw voeten af.
- Herhaal elke dag voor effectieve resultaten.
2. Verstevigt je huid
Glycerine is een goede toner, vooral voor de droge huid.
Glycerine houdt uw huid urenlang gehydrateerd. Het helpt ook de pH-waarde van de huid te herstellen en vermindert oneffenheden en littekens, waardoor uw huid zacht en stralend wordt.
Glycerine werkt in dit opzicht door de barrièrefunctie te versterken en de schade te voorkomen die aan de huid kan worden toegebracht door allergenen, irriterende stoffen en oppervlakteactieve stoffen.[3]
Bereid uw eigen toner voor
- Combineer 1 theelepel glycerine en 2 eetlepels rozenwater.
- Meng de ingrediënten grondig en breng de inhoud over in een spuitfles.
- Spuit de toner op uw schone gezicht voordat u een vochtinbrengende crème aanbrengt.
- Herhaal dagelijks of indien nodig.
- Je kunt deze zelfgemaakte toner ongeveer een week in de koelkast bewaren.
3. Verlicht ontstekingshuidproblemen
Glycerine helpt de barrièrefunctie van de huid te versterken, waardoor vochtverlies wordt voorkomen. Het helpt ook voorkomen dat gifstoffen en irriterende stoffen in de huid terechtkomen, wat op zijn beurt ontstekingsproblemen zoals dermatitis, jeuk en eczeem voorkomt en verlicht.
Een studie gepubliceerd in Klinische geneeskunde en onderzoek demonstreerde in 2017 de toepassing van een vochtinbrengende crème die glycerine als basis gebruikte om atopische dermatitis te behandelen in muismodellen.[4]
Een studie gepubliceerd in 2018 in de Tijdschrift voor klinische en esthetische dermatologie stelt dat glycerine kan worden gebruikt als bevochtigingsmiddel in formuleringen om de opperhuid van de huid gehydrateerd te houden en de tekenen van dermatitis verminderen en eczeem.[5]
Degenen die last hebben van inflammatoire huidaandoeningen kunnen glycerine gebruiken om van deze irriterende en ongemakkelijke huidproblemen af te komen.
- Verdun glycerine met water in de verhouding 1:1. Breng de oplossing op het getroffen gebied aan met een watje. Spoel het na 10 tot 15 minuten af met lauw water. Herhaal dit twee keer per dag totdat de huid volledig genezen is.
- Bij psoriasis op de hoofdhuid brengt u 30 minuten vóór het douchen een mengsel van gelijke delen glycerine en aloë vera-gel op de hoofdhuid aan. Doe dit twee tot drie keer per week totdat de toestand verbetert.
4. Houdt de huid jong
Vanwege de bevochtigende en hydraterende eigenschappen is glycerine uitstekend geschikt het voorkomen van rimpels en het behoud van een gladde, jong uitziende huid. De meeste huidproblemen worden veroorzaakt door uitdroging; Daarom kan het regelmatig gebruiken van glycerine in dit opzicht helpen.
Een studie uit 2016 gepubliceerd in de Indian Journal of Dermatologie benadrukt de rol van vochtinbrengende crèmes bij het tegengaan van de effecten van veroudering.[6]
Een studie gepubliceerd in Plastische en reconstructieve chirurgie in 2010 stelt dat glycerine een actief ingrediënt is in verschillende schoonheidsproducten, waaronder anti-verouderingscrèmes en gezichtsfunderingen.[7]
- Meng 1 theelepel glycerine en vitamine E-olie.
- Masseer uw gezicht en hals zachtjes met dit mengsel.
- Spoel het na 15 minuten af.
- Doe deze eenvoudige remedie één keer per dag voor het slapengaan.
5. Geneest mondzweren
Of u nu last heeft van aften of pijnlijke slijmvliezen, glycerine kan het probleem snel helpen behandelen.
Het is bekend dat glycerine een bestanddeel is van mondwater. Een studie gepubliceerd in Biomed Onderzoek Internationaal in 2017 bevestigt dat mondwater glycerine als bevochtigingsmiddel bevat en kan worden gebruikt om de mondgezondheid te ondersteunen en te voorkomen dat ziekten een ernstige vorm aannemen.[8]
- Dep een beetje plantaardige glycerine op het getroffen gebied.
- Laat het 30 tot 40 minuten zitten.
- Spoel uw mond met koud water.
- Herhaal dit drie tot vier keer per dag totdat uw mond volledig geneest.
Anekdotisch gebruik van glycerine
De volgende toepassingen worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs en worden ook niet beoordeeld door onze gezondheidsexperts. Niettemin hebben een aantal algemene gebruikers een verbetering van hun toestand gemeld door gebruik te maken van deze anekdotische toepassingen.
1. Gebruik het om van witte tong af te komen
Een droge mond kan leiden tot een witte tong. U kunt de hydraterende eigenschap van plantaardige glycerine gebruiken om de droogheid te verzachten, uw tong te kalmeren en slechte adem bestrijden ook.
- Neem 1 theelepel plantaardige glycerine en leg dit op je tong.
- Gebruik een tandenborstel met zachte haren en poets uw tong met zachte bewegingen gedurende ongeveer 30 seconden tot 1 minuut.
- Na het poetsen de resten uitspugen.
- Spoel uw mond met warm water.
- Doe deze eenvoudige remedie twee keer per dag gedurende 1 week.
2. Gebruik het als aftershavelotion
Een aftershavespray is meestal een vrachtwagen vol chemicaliën die je na een scheerritueel op je huid aanbrengt. Het hele idee achter een aftershave is om je huid glad en strak te houden. Het goede nieuws is dat glycerine kan helpen dit doel te bereiken.
Nu u goed weet hoe glycerine kan helpen uw huid gehydrateerd te houden, kunt u de dure, in de winkel gekochte aftershaves achterwege laten en dit zelfgemaakte recept proberen om u te helpen de volgende keer dat u zich scheert.
DIY-aftershave
Ingrediënten:
- 4 eetlepels appelazijn
- ½ eetlepel plantaardige glycerine
- 1 eetlepel gedestilleerd water
- 1 capsule vitamine E
- De essentiële olie van sandelhout en rozemarijn
Hoe te maken:
- Neem de vitamine E-capsule, maak er gaten in en knijp de inhoud in een kom.
- Verdun de appelciderazijn in gedestilleerd water en voeg het toe aan de kom.
- Voeg de plantaardige glycerine toe aan het mengsel.
- Voeg 3 druppels essentiële oliën van sandelhout en rozemarijn toe aan het mengsel.
- Gebruik een blender om alle ingrediënten goed te mengen.
- Uw aftershavelotion is klaar voor gebruik.
Do’s en don’ts met glycerine
- Verdun glycerine altijd als u het op uw gezicht gebruikt. Gebruik hiervoor vooral gefilterd water of rozenwater als u een gevoelige huid heeft.
- Gebruik glycerine zoals voorgeschreven. Geef niet teveel toe als u glycerine voor uw gezicht gebruikt. Laat de glycerine niet gedurende langere tijd op uw gezicht liggen. Smeer niet te veel glycerine tegelijk op uw huid, omdat deze plakkerig en vettig kan worden.
- Draag zonnebrandcrème wanneer u glycerine plaatselijk gebruikt om gevoeligheid bij blootstelling aan zonlicht te voorkomen.
- Zorg ervoor dat je de overtollige glycerine van je huid wast voordat je naar buiten gaat. Anders zal uw huid uiteindelijk vuil en ander vuil aantrekken.
- Gebruik geen glycerine met plakkerige lotions, omdat glycerine al plakkerig is.
- Begin met een kleine hoeveelheid en voer een patchtest uit. Als u roodheid of bijwerkingen waarneemt, vermijd het gebruik ervan.
Bronnen:
- Chularojanamontri L, Tuchinda P, Kulthanan K, Pongparit K. Vochtinbrengende crèmes voor acne: wat zijn hun bestanddelen? The Journal of klinische en esthetische dermatologie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025519/. Gepubliceerd mei 2014.
- Purnamawati S, Indrastuti N, Danarti R, Saefudin T. De rol van vochtinbrengende crèmes bij de aanpak van verschillende soorten dermatitis: een overzicht. Klinische geneeskunde en onderzoek. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5849435/. Gepubliceerd december 2017.
- Rodan K, Fields K, Majewski G, Falla T. Skincare Bootcamp: de evoluerende rol van huidverzorging. Plastische en reconstructieve chirurgie. Mondiaal geopend. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5172479/. Gepubliceerd op 14 december 2016.
- Purnamawati S, Indrastuti N, Danarti R, Saefudin T. De rol van vochtinbrengende crèmes bij de aanpak van verschillende soorten dermatitis: een overzicht. Klinische geneeskunde en onderzoek. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5849435/. Gepubliceerd december 2017.
- Draelos ZD, Raymond I. De werkzaamheid van een op ceramide gebaseerde crème bij milde tot matige atopische dermatitis. The Journal of klinische en esthetische dermatologie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5955631/. Gepubliceerd mei 2018.
- Sethi A, Kaur T, Malhotra SK, Gambhir ML. Vochtinbrengende crèmes: de gladde weg. Indiaas tijdschrift voor dermatologie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885180/. Gepubliceerd 2016.
- Draelos ZD. Actieve stoffen in gangbare huidverzorgingsproducten. Plastische en reconstructieve chirurgie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20124857. Gepubliceerd februari 2010.
- Müller HD, Eick S, Moritz A, Lussi A, Gruber R. Cytotoxiciteit en antimicrobiële activiteit van orale spoelingen in vitro. BioMed-onderzoek internationaal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376431/. Gepubliceerd 2017.